miercuri, 18 februarie 2009

Gardianul: Acuzati ca submineaza statalitatea republicii Moldova

Gardianul publică, la 17.02.2009, un articol de Viorel Patrichi, în care citim: "Comunistii lui Vladimir Voronin au avut grija sa acuze mereu partidele u'nioniste de subminarea statalitatii Republicii Molotov, daca acestea au introdus reintregirea nationala ca obiectiv explicit in programul electoral. Astfel, cei mai oportunisti motiveaza imediat atitudinea lor indiferenta fata de acest ideal firesc la nivelul anilor 1989-1990. Reprezentantii Partidului Liberal vorbesc insa deschis despre unirea cu Romania, nu se feresc. Ei le explica celor care vor sa asculte ca reintregirea nationala ar duce direct R. Moldova in Uniunea Europeana, ceea ce este perfect adevarat. Cei de la Bruxelles au aratat ca respecta vointa populara, oriunde s-ar manifesta ea si oricat de dificil ar fi apoi pentru constructia europeana. Esential ramane consensul. Un ascultator al postului de radio „Vocea Basarabiei“ l-a intrebat direct pe Vladimir Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, daca ar face unirea cu Romania. Politicianul a raspuns simplu: „DA!“ In general, basarabenii insista ca politicienii sa raspunda deschis la aceasta intrebare centrala, tot mai preocupanta printre oamenii obisnuiti. Vorbind tot la „Vocea Basarabiei“, Alexandru Tanase, vicepresedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, i-a socat pe ascultatori: el a spus ca va opta pentru includerea sintagmei „limba romana“ in Constitutie, dar sa fie scris intre paranteze si „limba moldoveneasca“. Pana si Petru Lucinschi recunoscuse deschis ca acolo se vorbeste limba romana si ca „limba moldoveneasca“ este o facatura." (Gardianul)


Cu tot repectul pentru unul dintre puţinii jurnalişti din Ţară care scrie, sincer şi neobosit, despre Basarabia, sunt câteva detalii, care ar trebui comentate.

1. A susţine că trebuie menţionată (fie şi între paranteze) "limba moldovenească" este un oprtunism politic de cea mai joasă condiţie. Probabil că că domnul Tănase crede că nu face decât să împace şi capra, şi varza, dar, în acest caz, dovedeşte ignoraţă totală, în ceea ce priveşte istoricul problemei lingvistice în Basarabia. Sau, dacă nu ignoranţă, atunci rea-credinţă. De ce? Pentru că, punând între paranteze menţiunea "limba moldovenească", îî oferim moldo-statalismului (alias "moldovenism primitiv") ocazia să aleagă, DIN NOU, denumirea ANTIştiinţifică de "limba moldovenească". Şi, astfel, n-am rezilvat nimic, doar am agravat problema. Or, ştiinţa nu are de ce să se supună politicii. Dimpotrivă, politicul, atunci când se ambiţionează să contrazică ştiinţa, devine un factor de instabilitate. E ca şi cum ai construi castele pe nisipuri mişcătoare.

2.Ideea cu Uniunea Romania-Repuiblica Moldova poate părea simpatică unora, dar este un cal troian rusesc şi trebuie privită ca atare. O asemenea soluţie ar deschide calea legislativă spre "federalizarea" (adică: dezmembrarea) României. Nu cred că dl Patrichi este adeptul acestei soluţii pentru România.

3.Ideea că populaţia Basarabiei este, in mare parte, pentru Reunirea cu Ţara mi se pare valabilă. Dar acest sentiment a existat şi era covârşitor şi până acum. Totuşi, alegerile arătau, de fiecare dată, exact invers. Care este explicaţia? Una ar putea fi faptul că sistemul de vot din RM permite fraudarea, gravă, a alegerilor.

Vezi articolul lui Viorel Patrichi în întregime la adresa: http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=129764&catid=3&p=acuzati-ca-submineaza-statalitatea-republicii-moldova.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu